Gastrologische wijsheden deel 2

Gesprekken met de meester.

Ik ging wederom op zoek naar de Gastrologische Meester maar deze keer wilde ik uitpakken met mijn kennis van de gastronomie. Ik ben dan ook niet voor niets gepokt en gemazeld in de gastronomische wereld van eten en drinken. 

Het vergde wat energie om de Meester te vinden in de schaduw van een obelisk in Rome. Er staan er dan ook wel wat…Half buiten adem en lichtjes gedehydrateerd kwam ik aan. Daar boven op de Spaanse Trappen  zat de Meester in lotushouding in de schaduw van de obelisco sallustiano, de ‘Sallustiaanse obelisk’ die sinds 1789 boven de Trappen uit torent. Las ik in mijn reisgids….

Laat ik dit op zijn Rotterdams  aanpakken en gelijk  van wal steken met een directe vraag,  dacht ik  en dus vroeg ik: “Meester, waarom heeft gastrologie geen meesterwerkje in het repertoire zoals Jean-Anthelme Brillat Savarin en zijn Physiologie du goût?”

“Een meesterwerk heeft geen meesterwerk nodig om een meesterwerk te zijn” antwoordde de meester onbewogen.

“Maar Meester, in de gastronomie IS dat toch een meesterwerk, of niet?”, drong ik aan.

“Is, is of was, was voor was, was was”,  spraak de meester onverhinderd door. Ik keek rond of er geen hond in de buurt was omdat ik dacht dat de meester waf, waf, waf zei, maar ik zag geen viervoeter in de buurt.

Om niet belachelijk over te komen, veranderde ik maar van onderwerp. Ik wilde toch een mooie indruk achterlaten en  probeerde ik met een wat hogere stem: “Meester, gastrologie is logos en logos is kennis en wijsheid. Is gastrologie ouder dan  “La Sapienza”, opgericht in 1303?”. De Meester knikte. Ik dacht…ik pak eens ferm door…”ouder dan de Romeinse beschaving”, vroeg ik. Wederom knikte de meester. 

“Ouder dan de Griekse beschaving?”, ging ik ongelovig verder. Alweer knikte de meester.

“Toch niet ouder dan de homo sapiens sapiens?” klonk het vol ongeloof in mijn stem.

De Meester knikte alweer bevestigend. Ik protesteerde…”Maar Meester, dat kan niet…de homo sapiens is de wijze mens en onze voorouder en…”

De stem van de Meester klonk deze keer luid terwijl hij de blik strak gericht hield op de obelisk: “Zie je het symbool van de God Geb”, sprak hij. Ik keek naar de obelisk en ook naar de Trinità dei Monti de kerk die met zijn twee torens de Spaanse Trappen domineert, dat weet ik omdat het in mijn reisgids staat…

“Jawel” zei ik, waarna de meester vervolgde: “Geb is de God van de aarde en de vader van Osiris en Isis. De erectie is zijn symbool.”

“Meester, is gastrologie dan zo oud als de homo erectus, de rechtop staande mens?”. De blik van de meester sprak boekdelen en zonder naar mijn uurwerk te kijken wist ik dat mijn uur gekomen was.

Tijd om mijn mond te spoelen met een Heineken.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s