ARenaissance van de gastrologische chef.

foto m.a.Fake gastrologic news – lavoro di squadra gastrologichi

(door Edwig Goossens)

In het Hebreeuwse scheppingsverhaal staat dat God op de zesde dag de landdieren schiep: het vee, de kruipende dieren en de wilde dieren. Vervolgens besloot Hij de mens te maken, naar zijn evenbeeld, om heerschappij te voeren over alle andere schepselen.

God schiep eerst de mens (als hem) en in tweede instantie als man en vrouw (hen). Hij zegende ze met de woorden: “Wees vruchtbaar, eet lekker, gezond en veilig en word talrijk en bereid de vissen, vogels en alle dieren die op aarde rondkruipen.”

Aan het eind van de zesde dag, keek God naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was.” De gastrologische kok was geboren.

Toen paus Sixtus IV opdracht gaf aan Michelangelo om het plafond van de kapel in het Apostolisch Paleis te decoreren, dacht de kunstenaar aan dit Hebreeuwse scheppingsverhaal en aan de geboorte van de gastrologische chef.

Hij dacht ook aan de losse steen met de inscriptie ‘scientia gastrologica’ en de lettercombinaties en vatte de idee op om een groot fresco te maken…’De wedergeboorte (renaissance) van de gastrologische chef’ voor wie niet de kapitaalkrachtige burger centraal staat die zich alle mogelijke excessen kan veroorloven door de kracht en macht van het geld, maar de gewone mens in zijn dagelijks verlangen om te genieten van lekker, gezond en veilig eten, met respect voor de culturele achtergrond waartoe hij behoort en waarbij rekening wordt gehouden met de smaakhandicap waaronder hij te lijden heeft.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s