Chefs, kom uit je luie hangmat

hangmat1Zo’n tien jaar geleden kwam ik in contact met het Center for Gastrology Leuven. Dat was in het Unilevergebouw in Vlaardingen. Wat ik daar allemaal nieuw te horen kreeg, heeft me nooit meer losgelaten…Olfactie, trigeminatie, je proeft met je hersenen en ga zo maar door. Een gedreven en super enthousiaste Belg stond ons daar uit alle macht wakker te schudden!

De uitdrukking: “Als je je als schaap gedraagt  zal  je als chef geknipt en geschoren worden” is me steeds bijgebleven.  Hij doelde op het bewust of onbewuste onvermogen van koks in de zorg om het tij te keren. En ook op de hardnekkige onkunde van sommige grootkeukenchefs, die jaren lang liever in de hangmat lagen dan iets te ondernemen.

Hij voorspelde dat de chefs de rekening hiervoor zouden gepresenteerd krijgen. Helaas moet ik de Belg gelijk geven. Blijven steken in de tijd is één van de redenen dat er zoveel keukens gesloten zijn.

Ben ik te direct? Het wordt eens tijd dat er iemand een weerwoord geeft. Iedereen praat elkaar na, neemt klakkeloos over van wie het hardst roept of steelt de ideeën van anderen en bindt er zijn eigen lint rond. Als kippen zonder kop wordt er door elkaar gerend, druk doend maar zonder inhoud.

Het wordt tijd om af te rekenen met het verleden en met enkele mythes in de zorg.

De mythe dat winst de drive zou zijn om goed te presteren in zorgkeukens is regelrechte onzin. Niet de winst die je kunt maken over de rug van patiënten en mensen die afhankelijk van zorg zijn is de reden van het bestaansrecht van een keuken in de zorg, noch de waste die je kunt terugschroeven door als een vrek de portiegroottes af te wegen en het vlees te halveren..

In gastrologie gaat het om de wensen en behoeften van de cliënten m.b.t. eten en drinken, alsook om hun welzijn en gezondheid. Winst kan slechts het resultaat zijn als de hoofddoelstelling is gerealiseerd.

Een andere mythe in de zorg is deze van de handen en het hoofd. Heel wat mensen beweren dat een goeie kok geen hoger onderwijs nodig heeft. Hij moet gewoon kunnen koken vinden ze. Een hoofd met hersenen erin is geen vereiste. Dat hoofd is misschien wel nuttig, omdat er zintuigen aan gekoppeld zijn, maar hersenen…niet écht nodig…

Ook heel wat commercieel gedreven bedrijven in de maaltijdensector houden krampachtig nog steeds deze stelling vast. Zij vrezen dat een hogere scholing een hoger salaris met zich zal meebrengen. „Jij houdt ze dom, dan houd ik ze arm”, zei de kapitalist tegen de dominee. Een redenering die blijkbaar nog niet naar de geschiedenisboeken is verwezen in de culinaire sector.

De zorg spant daarbij de kroon met haar voedingsbeleid. Iedereen moet eten, dus kan iedereen ook koken, is de leuze bij het kleinschalig wonen. Ik herinner me nog dat iedereen ineens een cursus moest gaan volgen om schoolkinderen te mogen helpen oversteken of overblijf moeder te worden.. maar nee, iedereen moet kunnen koken op de woongroep. Daar heb je geen opleiding voor nodig hoor. Kijk maar naar wat internetfilmpjes, dan heb je het zo onder de knie.

Wat me ook erg treft is de gemakzucht in de social profit. De mythe “We hebben het altijd zo gedaan en veranderen is niet nodig, het gaat toch goed? Hoe kun je zo redeneren vraag ik me af? Alles is aan verandering onderhevig en zo ook de zorgvraag van de huidige generatie ouderen. Als je dat niet door hebt sta je al snel beteuterd naar de achterlichten te kijken van de bus die je net gemist hebt.

Ik? Gefrustreerd? Nee totaal niet..ik heb af en toe alleen het schuim op mijn mond staan van al die misstanden.

Ik wil vooral een positieve impuls geven om uit de luie hangmat te komen en jezelf klaar te stomen voor de toekomst. Zoals de uiterst gedreven Belg mij wakker heeft geschut, wil ik dit graag gaan doen op Europese schaal. Een transnationale opleiding om chefs hoger op te leiden. Gelukkig maak ik deel uit van een team die dit gaat realiseren.

Nu worden er al opleidingen verzorgd door het Center for Gastrology in Leuven. Wil je niet naar de achterlichten staren, zou dit een heel nieuw begin voor je kunnen zijn.

De toepassing van de gastrologische visie in de zorg vereist modernisering en digitalisering van culinaire systemen, onder de leiding van getrainde en deskundige chefs in de gezondheidszorg.

Hoe kunnen we anders de Europese visie realiseren dat alle Europese burgers, vooral het groeiend aantal ouderen en zij die leven met chronische aandoeningen, het recht hebben op voldoende en aangepaste, lekkere, gezonde en veilige voeding, overeenkomstig de culturele achtergrond waartoe zij behoren en rekening houdend met hun eventuele smaakhandicaps.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s