Vliegbrevet

download

Af en toe stap ik in het vliegtuig naar Spanje. Mijn zorgorganisatie heeft daar een zeer mooie vakantievilla die in de warmste maanden van het jaar geboekt mag worden door het personeel.

De temperatuur is dan te heet voor onze ouderen die de rest van het jaar er graag zitten.

Bij het boarden, zoals dit zo mooi heet, werp ik altijd een zijdelingse blik in de cockpit om er zeker van te zijn dat er wel degelijk piloten achter de stuurknuppel zitten. En ik ben pas echt gerustgesteld als de gezag voerende piloot zich via de intercom voorstelt als captain. De besturing van het toestel is in professionele handen van iemand die een grondige opleiding heeft genoten en via vlieguren bewezen heeft dat hij/zij kan vliegen….gelukkig..

Wat een verschil met keukens in de zorg en ik maak me dan ook zorgen.  Daar kan namelijk iedereen met een hoed op achter de stuurknuppel plaats nemen en de keuken besturen. Toen ik de joekel van een titel zag in De Limburger “Een op de vijf bewoners van verpleeghuizen lijdt aan ondervoeding, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden” dacht ik…eigen schuld dikke bult, waarbij ik onmiddellijk de schroom voelde opkomen naar de ouderen toe. Je zal maar een “gast” zijn in zo’n instelling en het elke dag “beleven”, zoals de praatjesmakers graag verkondigen.

Een keuken in de handen van een diëtiste of een manager zonder een jarenlange culinaire scholing en ervaring is hetzelfde als  de cockpit bemannen door stewards en stewardessen. Het is niet omdat je in een vliegtuig werkt om het natje en droogje rond te sjouwen dat je het ook kunt besturen.

Zowel in Nederland als in Vlaanderen denken mensen die tijdens het weekend kokkerellen dan wel een dagelijks gerecht op de tafel toveren voor hun gezin, dat ze alles weten over een professionele keuken.

Een lachwekkende gedachte, niet? Als een vliegtuigmaatschappij morgen de vliegtuigen laat besturen door mensen omwille van hun diploma, dan kom ik niet meer buiten. De kans dat zo’n toestel uit de lucht valt is te groot. En zeker wil ik niet mijn lieve hondje max  uitlaten in de buurt van de start- of landingsbaan.

Wat een onzin staan de beleidsmakers toch te verkopen in de zorgsector.

Advertenties

2 gedachtes over “Vliegbrevet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s