Op zoek naar een nieuw voedingssysteem?

Ik kreeg een verzoek om mee te denken aangaande een nog te verschijnen artikel in een vakblad. De vraag was: 

Mag ik contact met je opnemen over een artikel waarin we op  rij zetten waar je als inkoper/ manager / hoofd voeding allemaal aan moet denken/ op moet letten als je op zoek gaat naar een ander voedingsconcept. Het aanbod is momenteel zeer groot. het maken van een juiste keus vergt kennis van zaken, lijkt me. Welke vragen moet je stellen? Welke valkuilen zijn er? “

Dit was mijn antwoord:

Welnu, wat mij als eerste opvalt is dat de functie inkoper genoemd wordt. Is zijn taak niet in te kopen tegen de meest gunstige prijs, en dan wel datgene wat aan hem gevraagd is? In mijn ogen heeft de inkoper dus niets te vertellen over een voedingsconcept. Is deze persoon geschoold in het bereiden van maaltijden en alles wat daar mee te maken heeft? Heeft deze persoon verstand van lekkere, gezonde en veilige maaltijden? Ik denk het niet.

Zo. Dat is er een minder…..
Welnu wat mij ten tweede opvalt is de functie manager. Is zijn taak niet om te managen?

Zo maar even de eerste de beste uitleg op google genomen. (expand) 
“Waarom hebben we managers? De manager is geen specialist en kan zich meestal inhoudelijk niet uitlaten over waar de specialisten in zijn team mee bezig zijn. De roep dat zelfregulerende teams het even goed of zelfs beter doen dan teams met een manager wordt steeds vaker gehoord. En zo ontstaat het idee dat we de manager misschien helemaal af moeten schaffen en zoals bijvoorbeeld Valve geen organisatiestructuur meer moeten hebben. Maar zijn managers onmisbaar? Wat doen managers en waar ligt hun toegevoegde waarde in met name kennisgerichte organisaties? Zeker daar werkt een hiërarchische structuur niet (goed), juist omdat de manager de werknemer niet inhoudelijk kan vertellen wat zij of hij moet doen.”
Als we het dus gaan hebben over een nieuw voedingsconcept is het niet handig om er iemand bij te halen die er dus geen verstand van heeft. We hebben dus specialisten nodig die deze job aan moet kunnen. 

Welnu wat mij ten derde opvalt is de functie van hoofd voedingsdienst. Ik noem hem gemakshalve Chef.

Nu komen we bij de juiste expertise, deze man heeft verstand van voeding en voedingssystemen. Deze man weet welke apparatuur en budget hij nodig heeft . Welk systeem hij kiest op basis van de mogelijkheden en wensen vanuit de staf en gasten.

Wat er nodig is om de maaltijden en drank op de juiste manier en tijdstip  te kunnen aanbieden. Een echte expert dus.

Onafhankelijk van allerlei firma’s, die alleen maar winst willen maken.
De chef heeft namelijk een heel ander uitgangspunt,  namelijk: het welzijn en gezondheid van zijn gasten. 
(definitie welzijn van de mens: Geheel van materiële en immateriële factoren die bijdragen aan het fysisch psychisch en sociaal functioneren van de mens en in dit geval door voeding en drank.)
(definitie gezondheid van de mens: is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.)
Kortom: in je verzoek zat de grootste valkuil die je je maar kunt voorstellen. 
Wil je echt weten wat er komt kijken bij het kiezen of organiseren van een ander voedingssysteem moet je bij de chef zijn.

O ja, je moet de groeten hebben van het Center for Gastrology en the new-chefs-in-healthcare.

Ik heb het tenslotte ook niet allemaal van mezelf……

P.s. op mijn werk ben ik in de gelukkige positie dat de samenwerking met mijn manager prima verloopt. We hebben duidelijke afspraken m.b.t. elkaars werkveld en maken gebruik van onze gedeelde kennis. Zo kan het dus ook…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s