Kwakdikte………serieus?

Honigdikte……kwarkdikte….dit zijn zo maar wat aanduidingen die gebruikt worden door de logopedisten. Hiermee geven ze aan in welke gewijzigde consistentie zij de maaltijd willen bestellen voor de patiënten. 

Mijn verbeeldingsvermogen schiet niets te kort maar wat bedoelen ze nu? Griekse yoghurt dikte? Of toch de magere variant. Schenkhoning? Heide honing? Wat te denken van de temperatuur? Honig uit de koelkast is toch heel anders als honing van 50 graden.

Maar nu komt het, er is een nieuwe internationale richtlijn tot stand gekomen..en wel voor orofaryngeale dysfagie. Gelukkig eindelijk duidelijkheid..

Nee dus…de richtlijn geeft aan dat we o.a. gaan werken met de termen: druppeldikte en kwakdikte…serieus?

Nemen we de chefs nog wel serieus? En sterker nog, onze patienten/ bewoners? 

We gebruiken meters en centimeter om te “meten”. We gebruiken liters voor de inhoud, pascal voor druk, graden celcius voor de temperatuur..en kwakdikte voor de consistentie..

Ik ben geen wetenschapper maar zou het niet veel eenvoudiger zijn om de viscositeit te gaan gebruiken. In de industrie doen ze dit al jaren, dikte van olie, dikte van verf en ga zo maar door. 

Er zijn hele mooie meters die je in de vloeistof kunt steken en waar je daarna de waarde kunt aflezen in het scherm. Dit noemen ze een viscosemeter.

We kunnen bv standaard drie consitenties aanbieden vast gelegd met Pa-s. Zijn er toch nog uitzonderingen kunnen we de waarde verhogen of verlagen. Vermeld daarbij de serveertemperatuur en we hebben eenheid ten top! 

Hoeven we niet meer verder te praten welke termen we de volgende keer gaan gebruiken. Tandpastadikte? Mc donaldsfrietsausdikte? 

De chefs zullen jullie erg dankbaar zijn!

Lees verder op:

Info afkomstig van gastrology.org

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s