Reisverslag Rome-Napels

Grote doorbraak Gastrologie. SCHIEDAM – de New-Chefs-in Healthcare waren J.L. 15 maart naar Napels vertrokken om zich er met veertien chef-koks en voedingsprofessionals uit Nederland en België verder te verdiepen in smaaksturing, waardoor mensen met een smaakafwijking toch weer lekker kunnen eten. Op 16 maart hebben de Chefs in Rome een manifest getekend, waarin de koks en deskundigen uitspreken dat gezond en lekker eten een recht moet zijn voor iedereen in Europa. ,,Een mensenrecht,’’ zegt de 50-jarige Eric, die op die bijeenkomst ook het woord zal voeren. Het komt vaak voor, dat mensen na medicijngebruik hun smaak verliezen. Ook onder kankerpatiënten zijn er velen die niet goed meer kunnen proeven. Je hoort vaak dat ze alles naar metaal vinden smaken. De New Chefs in Healthcare, waartoe Eric van Reenen behoort, ontwikkelen recepten en bereidingswijzen waardoor patiënten weer kunnen genieten van een maaltijd. ,,Eten is een van de essenties van het leven. Maar,’’ zegt Eric, ,,55 tot 75 procent van de patiënten die een behandeling met chemotherapie ondergaan, merkt een verandering in het smaakpatroon. Hierdoor gaat men minder goed eten en is er een ernstig risico op ondervoeding. Gewichtsverlies is vaak zelfs voorspelbaar bij deze groep.’’ De smaakstoring heeft ook een negatief effect op de levenskwaliteit van deze patiënten. Ze ervaren gevoelens van ergernis, teleurstelling, vreugdeloosheid en verdriet. Volgens Eric van Reenen is smaaksturing op verschillende manieren mogelijk, bijvoorbeeld door het voedsel anders te bereiden. De maillardreactie is het licht schroeien of bruinen, waardoor voedsel ook lekkerder gaat ruiken. Ook kan het door onderzoek met welke kruiden en concentraties iemand weer beter proeft. Wie eet met smaak, heeft meer levensplezier, zeggen de chef-koks en voedingsdeskundigen. Ze spreken niet van gastronomie (hogere kookkunst, kennis van de maag), maar van gastrologie (smaakkunde, kennis van voedsel en cultuur). Eric is in het dagelijks leven hoofd voedingsdienst en lid van de raad van bestuur van Primary. Daar zijn ze bekend met de bijzondere interesse van de in Vlaardingen wonende gastroloog. Eric heeft met negen andere chefs gastro-engineering uit Holland en Vlaanderen een doorbraak gerealiseerd, mede dankzij de praktijk- en theorielessen die zij volgden bij het Center for Gastrology in Leuven. Een onderzoeksgroep van dit instituut heeft de O-box ontwikkeld, waarbij de O staat voor oncologie, kankerkunde. Met deze box kan een individueel smaakprofiel worden opgesteld om maaltijden optimaal bij te sturen.  Zo kan een recept worden aangepast. ,,We noemen dat selectieve smaaksturing,’’ zegt Eric van Reenen. ,,Dit principe en het gebruik van de O-box zijn onderwerp van een doctoraatsstudie aan de Universiteit van Antwerpen.’’ De Europese Commissie steunt het initiatief van de New Chefs in Healthcare en het Center for Gastrology om hun kennis te delen met collega-chefs in het zuiden van Europa. Ook de Medical Delta steunt het initiatief. De Delta is een samenwerkingsverband van de kenniscentra van Delft, Leiden en Rotterdam, de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland. De Medical Delta spreekt van de eerste culinaire knowhow-brug tussen Rotterdam en Napels. ,,Het is tijd voor actie,’’ zegt Eric van Reenen. ,,We laten zien dat smaaksturing mogelijk is en voor talloos veel mensen een oplossing biedt.’’ NAPELS – de New-Chefs-In-Healthcare, pioniers in de gastrologie hebben in Italië diepe indruk gemaakt met hun kennis om mensen met een smaakstoring toch weer lekker te laten eten. Vorige week zijn Nederlandse en Vlaamse chef-koks en voedingsdeskundigen afgereisd naar Napels en Rome om daar praktijkles te geven aan Italiaanse collega’s, voornamelijk uit de regio Campania. ,,In een workshop hebben we laten zien wat we in de keuken kunnen betekenen voor mensen met een smaakafwijking als gevolg van medicijnen of chemotherapie. We hebben een volledige broodmaaltijd verzorgd en vloeibaar gemaakt met dezelfde voedingswaarden, want er zijn mensen die het dan wel tot zich kunnen nemen. Ook bereidden we smaakgestuurde tomatensoep en evenzo een mooi koffienagerecht,’’ Aan de workshop namen niet alleen culinaire chefs deel, maar ook medici en verpleegkundigen van het Federico II University Hospital in Napels en leden van de actiegroep Maddalena Illario, die zich inzet voor preventie van achteruitgang van de gezondheid (volgens het Europese programma A3 Promotor). Eric van Reenen, lid van de New-Chefs-In-Healthcare : ,,We hebben laten zien waartoe we in staat zijn om gerechten af te stemmen op de individuele behoefte van mensen met een smaakstoornis.’’ Na het bezoek aan Napels ging het gezelschap van gastrologen naar Rome, waar ze een gezelschap toespraken met vertegenwoordigers van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid en de regionale dienst voor voedselveiligheid. Het werd duidelijk dat een succesvolle invoering van smaaksturing in de eerstelijns voedingszorg grotendeels afhangt van verpleegkundigen en personeel in de zorg. Het daverende applaus maakte wel duidelijk dat er een gastrologische brug is geslagen tussen de Medical Delta (in Leiden, Delft en de Rotterdamse regio) en de regio Campania. ,,Als eerbetoon aan de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome hebben we een gastrologische verklaring ondertekend, waarin we het belang benadrukken van ieders recht op gezonde en smaakvolle voeding,’’ zegt Eric. Hij is ervan overtuigd dat de gastrologische aanpak in heel Europa zal groeien.

Tekst: Kor Kegel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s