Selectieve smaaksturing

Chefs Gastro-engineering en verpleegkundigen hebben een doorbraak gerealiseerd voor kankerpatiënten die omwille van smaakafwijkingen niet meer kunnen genieten van één van de essenties van het leven…eten.

Kankerpatiënten die een behandeling moeten ondergaan met chemotherapie, ondervinden hiervan een gamma aan bijwerkingen. Een belangrijke is het veranderen van de smaakperceptie. 55 tot 75% van de patiënten die een behandeling met chemotherapie ondergaan, vermelden een verandering in hun smaakpatroon. Door deze smaakstoring eet de patiënt veel minder goed en loopt hij een ernstig risico op ondervoeding. De smaakstoring heeft bovendien ook een effect op de levenskwaliteit van deze patiënten. Ze ervaren hierbij gevoelens van ergernis, teleurstelling, vreugdeloosheid en verdriet. Het ongepland gewichtsverlies dat volgt uit deze ondervoeding, wordt zelfs gezien als een prognostische factor bij deze patiëntenpopulatie.

De huidige interventies die worden aangeboden aan kankerpatiënten zijn weinig gericht op het individu en op het veranderde smaakpatroon zelf.

Met de o box,  bedacht en ontwikkeld door Edwig Goosens Center for Gastrologie en Andy Verroeye, chef Gastro-enginering, kan een individueel smaakprofiel worden opgesteld om de maaltijden zo optimaal mogelijk bij te sturen. Van een reeks natuurlijke basissmaken wordt de concentratie bepaald waarop deze niet meer als lekker worden beoordeeld. Deze basissmaken worden verder gecombineerd met richtinggevende smaken die door het individu als erg aangenaam worden ervaren. Deze indicaties leiden tot een voorstel om het recept mogelijk bij te sturen. Men spreekt hierbij van selectieve smaaksturing. De aanpassing van de originele recepten wordt gecoacht door een speciaal opgeleide keukenchef van de behandelende instelling.

Door een gerichte interdisciplinaire samenwerking met de getrainde chef-kok (of de mantelzorger, in de eerstelijnszorg) en de diëtiste, kan de oncologisch verpleegkundige de kankerpatiënt beter wapenen tegen een (dreigende) ondervoeding ten gevolge van zijn behandeling. Niet alleen de voedselinname en het BMI zal hierdoor verbeteren maar ook de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving.

Het principe van selectieve smaaksturing en het gebruik van de O-box maakt het onderwerp uit van een doctoraatsstudie aan de Universiteit van Antwerpen.

Link: Assist en O-Bread

www.gastrology.org/o-box  ,www.gastrology.org/home-o-team ,

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s