Koken voor ouderen? Hoe doe je dat?

Koken voor ouderen,

Hoe doe je dat?

Er komt veel bij kijken om een maaltijd te koken die specifiek geschikt is voor ouderen. Vanaf je 70e jaar gaat namelijk je geur, reuk en smaakvermogen sterk achteruit.

Het eten gaat vlak smaken en je proeft niet meer goed de nuances van de verschillende gerechten. Er zijn verder bij de smaakwaarneming ook veel externe factoren die de smaak beïnvloeden. Denk hierbij aan oncologische behandelingen, medicijngebruik, het ervaren van pijn, een slecht zittende gebitsprothese,  een niet optimale eethouding omdat men op bed moet eten.

Daarnaast een hele belangrijke factor namelijk je eetgewoonte van vroeger. We hebben met veel bewoners te maken die vroeger allemaal thuis kookten. Wat je thuis vroeger maakte was geheel naar je eigen smaak en nu kookt er iemand anders voor je.

Naast het “wegnemen” (gewoon omdat het niet meer kan) van deze zelfredzaamheid speelt de afhankelijkheid een grote rol.

Maar wat is nu lekker? En wat is nu smaak? Je kunt nooit een goede discussie houden over het eten als je deze twee al door elkaar haalt.

Lekker staat voor mooi, mooi staat voor de juiste verhoudingen en symmetrie in een gerecht. De smaak moet in balans zijn.

Wat is smaak? Smaak is de allerindividueelste impressie van de allerindividueelste sensorische gewaarwording, opgewekt door voeding en drank en beïnvloed door contextuele factoren (quote: edwig Goossen)

Een hele mond vol…maar persoonlijker kan het dus niet.

We zijn in het bezit van allerlei waarnemingssensoren die onze waarneming doorsturen naar de hersenen. Daar wordt uiteindelijk de smaak bepaald. We proeven dus met onze hersenen!

Tja, en wat moeten we doen als daar nu juist het probleem ligt? Denk aan dementie, alzheimer.

Voor ouderen zullen we de maaltijden zo moeten “sturen” dat er veel te ruiken valt en dat de textuur van de voeding wordt aangepast . Dit kan niet zomaar door wat kruiden of specerijen toe te voegen, hiermee gaat de juiste verhouding (symmetrie) weg in een gerecht en is het gerecht niet meer herkenbaar voor ouderen met dementie en alzheimer, waar we het vooral van het lange termijn geheugen moeten hebben.

Het gaat om subtiele aanpassingen zowel in het licht ophogen van ruikende ingrediënten (olfactie) maar ook in de bereidingswijze is veel winst te halen. Waarom ruikt de BBQ zo lekker? Precies, het schroeien van eiwitten en zetmeel vinden we erg lekker ruiken en geeft erg veel smaak. Denk aan versgebakken brood waar dit proces ook plaats vind.

Ik ben van dus van mening dat een eigen keuken met echte koks die kennis van zaken hebben hierover, onontbeerlijk is in een organisatie waar zorg wordt verleend. Het aanpassen van de maaltijden voor ouderen en zelf op individueel niveau is dan mogelijk. Bij alles waar we mee bezig zijn staat het welzijn van de ouderen op de eerste plaats. Daar willen we graag dat stapje harder voor lopen! Het koken voor ouderen is een vak!

(Bron:Center for Gastrology-Leuven)

 

Advertenties

4 gedachtes over “Koken voor ouderen? Hoe doe je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s