Regenereren en zo…..

Er zijn een heleboel misvattingen over het regenereren van maaltijden…en nee ik wil niemand overhalen omdat iedereen zijn eigen keuze qua voedingsverdeelsysteem zelf moet kiezen. Iedere situatie is namelijk anders en verdiend een specifieke aanpak.

Regenereren…het terugbrengen, in dit geval van eten, in de oorspronkelijke staat. Iets heel anders dus als je eten in de magnetron zetten en het liefst zo snel mogelijk je maaltijd warm maken. Regenereren vereist kennis van de juiste techniek. Allereerst het koken, ja daar begint het. Je kunt namelijk niet onbeperkt gebruik maken van alle bindmiddelen, je vochthuishouding van de voeding is ook zeer belangrijk. Krokante gerechten? Ja zeker! Frietjes? Nee. Maar laten we eerlijk zijn dit gaat ook niet in een gekoppeld systeem van meer dan 800 maaltijden. Dit moet je dus anders oplossen…

Versere producten? Jazeker. Denk aan de 150 kilo andijvie in een gekoppeld systeem. Is jouw eerste schep warme andijvie net zo fris als als je laatste schep. Na 1 1/2 uur? Met het ontkoppelen en regenereren wel. Ik durf met mijn koude maaltijden naar groningen te rijden zonder kwaliteitsverlies. 

Regenereren is gecontroleerde warmte overdracht om je eten op consumptie temperatuur te krijgen. Volgens de wet 60 graden. En dat is een prima temperatuur. Je wilt toch niet je maaltijden nog een keer bereiden? Doe daar ook gewoon een uur over. Precies! Hoe langzamer dit gaat, hoe mooier het eindresultaat. Warmte overdracht moet langzaam gebeuren zodat de verdeling van energie gelijkmatig is.

Regenereren op het bord? Mmm. We hebben dit een aantal jaren gedaan, maar ik was nooit echt blij met het resultaat. Veel condens, smaakoverdracht, geur en kleur vermenging. En geen mogelijkheid om krokante gerechten te serveren.

Sinds kort serveren we in kleine dekschaaltjes. O zo leuk bij de gasten op tafel, die hierdoor weer een stuk zelfredzaamheid terug krijgen. Waar schep ik wat op mijn bord, en hoeveel? Geen last van eerder genoemde zaken en met het juiste servies, zonder deksel weer gewoon krokante gerechten.

Zo kan ik uren doorgaan…..

Durf te ontdekken wat je eigen mogelijkheden zijn voor jouw situatie. Ga onderzoeken en testen waar de kansen tot verbetering liggen. 

Proef van je eigen resultaten en wees kritisch op jezelf. Zou jij je eigen gemaakte eten dag in dag uit willen eten? Eerlijk? Voila hier is je vertrekpunt! 

Advertenties

2 gedachtes over “Regenereren en zo…..

  1. Regenereren moet je inderdaad leren. En het is een betaalbare goede oplossing om gecontroleerd en flexibel je maaltijden bij de klant te krijgen. En lekker? Ja, dat ligt aan de bereiding en het receptuur. Idem als bij gekoppeld koken.
    Eet smakelijk…

    Like

    1. Ik ben op sommige punten met je eens maar ik werk in de verzorgende sektor op het moment en dan blijf ik bij de gewone gekookte maaltijd waar ook passie en liefde in zit

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s