voedselverspilling in instellingen…..

Yes! we hebben een nieuwe hype…de voedselverspilling van ziekenhuizen en instellingen worden onder de loep genomen. De zorgkosten rijzen de pan uit, ik had nooit verwacht dat ze deze zin letterlijk zouden opvatten. Het is dus de onnozele chef die het gedaan heeft. Volgens het onderzoek voedselverspilling in ziekenhuizen van de Wageningen Universiteit (WUR) blijkt dat er gemiddeld 40% voedsel verloren gaat. Bij portioneren op basis van bestellen gaat er gemiddeld 33% verloren. Als we dit terug dringen dan kunnen we 50 tot 150 duizend euro besparen. Oei, denk ik dan, hoeveel managers lezen dit en kunnen misschien wel bedenken dat we de keuken anders moeten gaan inrichten. Wat je dan krijgt zijn beslissingen over de chefs (lees keukenoutput) door mensen die waarschijnlijk nooit in de keuken hebben gestaan. De chefs zelf hebben te weinig kennis om een goed onderbouwd argument aan te dragen die de “waste” besparing kunnen weerleggen.
Natuurlijk als er volgens het aangegeven rapport ziekenhuizen zijn waar 60% waste is, zou ik een ernstig gesprek met de chef zelf willen hebben. We hebben het dan over het organisatorisch vermogen van de chef welke ernstig tekort schiet. Nee ik heb het over beslissingen die genomen worden zoals het overgaan op diepvriesmaaltijden. je gaat dus met een winkelmandje de vriezer in en pakt alleen wat je nodig hebt. minimale waste dus…
Super idee, dus we gaan de keuken sluiten, gooiden de keukenbrigade en alle keukenkosten de deur uit en besparen in 1 keer nog meer op voedingskosten…
Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben….Je denkt dat ik onzin vertel? helaas dit is de harde realiteit.
maar laten we de feiten op een rijtje zetten. Eten jullie iedere dag een diepvriesmaaltijd? Een fabrieksmatig samengestelde maaltijd voor heel Nederland? dus weg met streekgebonden gerechten of persoonlijke voorkeuren? ik wil het nog geen eens hebben over de voedingswaarde van de maaltijd maar wat dacht je van persoonlijk aangepaste maaltijden? maaltijden die aansluiten bij de wensen van de eindgebruiker? helaas, dat kan niet meer. Wat dacht je van alle extra’s die de keuken maakt, naast de gebruikelijke maaltijden? Helaas dat kan niet meer. Wat dacht je van de kennis die de deur is uitgezet? We laten de maaltijdverzorging over aan laaggeschoolde personen die volgens instructie (aangeleerd trucje) gaan werken.
Hoe zit het dan met de andere trend? biologisch, smaak, lokale leveranciers, kromme komkommers, gastvrijheid? Ik raak in de war. Toch maar diepvriesmaaltijden?
Als voeding ongeveer 2% van de zorgkosten zijn zit je toch te plukken van een kale kip? En als we die 150 duizend euro besparen, vloeit dat dan terug naar de keuken? ik dacht het niet…
Al met al wordt er niet gedacht aan de effecten van een gezonde, veilig en bovenal lekkere maaltijd. Minder zorgkosten omdat men meer gaat eten bij een lekkere maaltijd, minder ondervoeding, sneller herstel, minder gebruik van allerlei dure bijvoedingen. Ik ben van mening dat een goed draaiende keuken juist besparend is op de zorgkosten wat zal resulteren in een veelvoud van die 150 duizend euro. En wat dacht je van het welzijn van je gasten/patiƫnten? hoe drukken we dat in geld uit?
Eigenlijk is dit, zoals ik het teruglees een grote oproep aan de chefs om op te komen voor onze beroepstak en voor het welzijn van onze gasten/cliƫnten.
En ja, hiervoor heb je kennis nodig om op het niveau van managers/directie mee te kunnen praten. Moet ik nog meer zeggen?
En ja, ik wil je graag verder helpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s